ßßß Cookit - przepis na BUŁECZKI "SERCA"

BUŁECZKI "SERCA"

nazwa

Wykonanie

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Wiem, że niektórzy nie uznają tego Święta, jako że powinniśmy się kochać i obdarowywać bez okazji. Ja jednak nie mam nic przeciwko. Serc pluszowych, piernikowych, papierowych nigdy za dużo ;-)
(Zainspirowałam się przepisem znalezionym na www.mojewypieki.com)
Składniki (12 bułek):
rozczyn drożdżowy (z 20 g drożdży)
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki mleka w proszku
200 ml letniego mleka
4 łyżki maku
1/2 szklanki wody
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, mleko w proszku i rozczyn. Mieszamy wszystko łyżką, stopniowo wlewając letnie mleko. Ciasto zarabiamy ręką. Gdy będzie jednolite i elastyczne przenosimy je do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość (na około 40 minut).
Napuszone ciasto przenosimy na, oprószoną mąką, stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy serca (4 różnej wielkości). Układamy je jedno na drugim, zaczynając od największego. Każde serce smarujemy wodą, żeby warstwy się skleiły. Najmniejsze serduszko zanurzamy w wodzie i obtaczamy w maku z jednej strony. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy ponownie na 30 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy je 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/bueczki-serca.html