Wykonanie

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Wiem, że niektórzy nie uznają tego Święta, jako że powinniśmy się kochać i obdarowywać bez okazji. Ja jednak nie mam nic przeciwko.
Serc pluszowych, piernikowych, papierowych nigdy za dużo ;-)(Zainspirowałam się przepisem znalezionym na www.mojewypieki.com)Składniki (12
bułek):rozczyn
drożdżowy (z 20 g
drożdży)500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli4 łyżki
mleka w proszku200 ml letniego
mleka4 łyżki
maku1/2 szklanki
wodyPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
sól,
mleko w proszku i rozczyn. Mieszamy wszystko łyżką, stopniowo wlewając letnie
mleko. Ciasto zarabiamy ręką. Gdy będzie jednolite i elastyczne przenosimy je do wysmarowanej
oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość (na około 40 minut).Napuszone ciasto przenosimy na, oprószoną
mąką, stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy
serca (4 różnej wielkości). Układamy je jedno na drugim, zaczynając od największego. Każde
serce smarujemy
wodą, żeby warstwy się skleiły. Najmniejsze serduszko zanurzamy w wodzie i obtaczamy w
maku z jednej strony. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy ponownie na 30 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy je 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.


